Fotovoltaik enerjiye giriş

Photovoltaic energy (PV) olarak da bilinen fotovoltaik enerji (FV) sistemi; bir modül üzerine yerleştirilen güneşe duyarlı hücrelerden oluşan bir sistemdir.

Bu sistemler genellikle hareketsizdirler ve yarı-iletken hücrelerle güneş ışığını DC akıma çevirirler.

Bu yöndeki çalışmalar, Alexandre Edmund Becquel tarafından 150 yıl önce başlatıldı. Işığa duyarlı hücreleri bulan Becquel'den sonra bu konudaki asıl önemli buluş  Bell laboratuarlarında gerçekleştirildi. Bell laboratuarında "güneşe duyarlı silikon hücre" ler keşfedildiğinde tarihler 1954'ü gösteriyordu.

1950'li yıllarda uyduların yapılmaya başlanmasıyla birlikte, Pv ler üzerindeki çalışmalar arttırıldı. Pv nin performans/maliyet oranını arttırmak için büyük projeler yürütüldü.

Günümüxde 100 MW kurulu güç bu modüllerden elde edilmektedir. Şu anda çalışmalar yüksek performans ve düşük maliyet üzerinde yoğunlaşmıştır.

PV ler düz film PV ve yoğunlaştırıcılı PV olmak üzere iki grupta üretilirler. Düz plaka Pv ler, Yoğunlaştırcılı olanlatrına göre daha yaygındırlar.

Yoğunlaştıcılı pv ler üzerlerine gelen, direkt güneş  ışığıyla çalışırlarken, düz plaka pv'ler hem direkt hem de dağınık olarak   gelen güneş radyasyonundan yararlanırlar.

 

[Ana Sayfa] [Rüzgar Enerjisi] [Fotovoltaik Enerji] [Nükleer enerji] [Biyokütle Enerjisi] [Jeotermal enerji]

[Makaleler] [Üyelik] [Linkler]